Sosyal Medya

Makale

Ermenistan’ın önünde yeni bir ufuk açılır mı?

Ermenistan’ın nüfusu, Sovyetler BirliÄŸi’ne baÄŸlı olduÄŸu 1977 senesinde 2 milyon 900 bin civarındaymış.

Bugün de o kadar.

Halbuki 1977’den bağımsızlığını kazandığı 1991’e kadar nüfusu 3,6 milyona çıkmıştı ve normalde bugün 4 milyonun epeyce üzerinde bir nüfusa sahip olması gerekirdi.

Olamadı, çünkü Ermenistan’dan Rusya’ya ve baÅŸka ülkelere bitmek bilmeyen bir göç furyası var.

Bitmek bilmeyen bir göç furyası var, çünkü Ermenistan yoksulluktan kırılıyor.

Yoksulluktan kırılıyor, çünkü yöneticileri yoksulluk meselesiyle ilgilenmiyorlar.

Yoksulluk meselesiyle ilgilenmiyorlar, çünkü daha önemli işleri var.

Nedir daha önemli işleri?

Her ÅŸeyden evvel kendi ceplerini doldurmak.

Sonra (belki de buna baÄŸlı olarak), 4000 küsur kilometrekarelik “Yukarı KarabaÄŸ”ı elde tutmak ve bu uÄŸurda toplam 14 bin kilometrekareyi bulan baÅŸka Azerbaycan topraklarını (Laçin, Kelbecer, AÄŸdam, Fuzuli, Zengilan, Cebrail ve Kubatlı’yı) da elde tutmak.

29 bin 743 kilometrekarelik Ermenistan topraklarının hakkını veriyorlarmış gibi bir de 18 bin kilometrekarelik işgal topraklarına hükmetmeyi 26 senedir ısrarla sürdürüyorlar.

Böylece yolsuzluğu ve yoksulluğu daha geniş bir alana yayabiliyorlar.

Neticede Ermenistan’ın ufku karardıkça kararıyor ve buna paralel olarak ülke nüfusu eridikçe eriyor.

Yolsuzluk + iÅŸgal masrafları + komÅŸu ülkeler Azerbaycan ve Türkiye ile iÅŸbirliÄŸinin saÄŸlayacağı maddi imkânlardan mahrumiyet = Ermenistan’ın periÅŸanlığı ve nüfus kaybı.

***

Ermenistan’ın en büyük kamburunu hiç şüphesiz o aptalca iÅŸgal politikası teÅŸkil ediyor.

Sadece Rusya’nın iÅŸine yarayan bir politika bu.

Rusya, bir yandan Ermenistan’a ‘Yukarı KarabaÄŸ’ı kaybetmemek için benim dümen suyumda gitmelisin’, öbür yandan Azerbaycan’a ‘Yukarı KarabaÄŸ ve / veya etrafındaki yedi ilçeyi geri alma perspektifinin olabilmesi için benimle iliÅŸkilerini iyi tutmalısın’ diyor ve hem Ermenistan hem de Azerbaycan nezdindeki ayrıcalıklı konumunu bir güzel muhafaza ediyor, bu arada ikisine birden bir güzel silah satıyor.

“(Rusya’nın) Hem Ermenistan hem de Azerbaycan üzerindeki ayrıcalıklı konumu” dedik; bunu derken ÅŸunu da belirtmeliyiz ama:

Ermenistan Rus uydusu gibi duruyor, Azerbaycan ise kendine ait bir strateji kapsamında Rusya ile dengeleri gözeten ve fakat bu dengeleri değiştirme istidadı da gösteren gerçek manada egemen bir devlet profili çiziyor.

***

10 yıllık Serj Sarkisyan iktidarına son veren muhalefet hareketinin lideri Nikol PaÅŸniyan, bu iktidara en çok -yolsuzluk meselesiyle beraber- Rusya’ya bağımlılık meselesi yüzünden yüklenmiÅŸti.

Önümüzdeki dönemde baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturması beklenen PaÅŸniyan’ın ‘Ä°ÅŸgal siyasetimizi gözden geçirmeliyiz, Azerbaycan ve Türkiye ile iliÅŸkilerimizi düzeltmeliyiz, Türkiye üzerinden dünyaya açılmalıyız’ gibi beyanları yok (en azından ben rastlamadım), ama Ermenistan’ı Rusya’nın boyunduruÄŸundan kurtarmak istiyorsa takip edeceÄŸi yolun baÅŸlıca kilometre taÅŸları bunlar olsa gerek.

Bir ihtimal daha var:

Ermenistan’ın geleneksel KarabaÄŸ siyasetini ve buna baÄŸlı olarak Azerbaycan-Türkiye ekseni ile berbat iliÅŸkilerini Rusya’nın yerine ABD ve baÅŸka Batılı güçleri ikame ederek sürdürmek istiyor olabilir.

Paşniyan bu çıkmaz sokakta oyalanmayı tercih etmez inşaallah.

Almanya’da Arakan konferansı

Hasene DerneÄŸi, Arakanlılara uygulanan soykırımı gündeme taşımak ve Arakan’da yaÅŸanan krize farklı açılardan çözümler üretmek maksadıyla “Uluslararası Rohingya Krizi ve Çözüm Yolları” baÅŸlıklı bir konferans düzenliyor.

Ä°nÅŸaallah 2 Mayıs 2018 ÇarÅŸamba günü Almanya’nın Köln ÅŸehrinde gerçekleÅŸtirilecek olan konferansta, birçok ülkeden eski büyükelçiler, eski bakanlar, akademisyenler, tarihçiler ve aktivistler konuÅŸmacı olarak katılacak.

Konferans salonunun giriÅŸinde, Myanmar hükÄŸmeti tarafından yerlerinden edilen Arakanlıların yaÅŸam ÅŸartlarını anlatan  “Soykırımın MaÄŸdurları” baÅŸlıklı bir fotoÄŸraf sergisi açılacak.

Almanya’daki dostlara -ve nasipse o tarihte Almanya’da bulunacak olan dostlara- duyurulur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.